El 25 d'abril de 1970, la sala Gran Price de Barcelona, especialitzada en espectacles de boxa i lluita lliure, va acollir una vetllada completament diferent: el I Festival Popular de Poesia Catalana. Quan el Govern Civil de Barcelona va intuir com podia acabar aquell recital, ja era massa tard.
El Price dels Poetes, nom que es va popularitzar posteriorment, va acollir la representació més important de totes les tendències de la poesia catalana del segle XX (Joan Colomines, Agustí Bartra, Feliu Formosa, Joan Oliver-Pere Quart, Salvador Espriu, Jordi Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Jordi Sarsanedas, Josep Maria Llompart, Jaume Vidal i Alcover, Xavier Amorós, Joaquim Horta i Francesc Vallverdú).
PROGRAMA:El Price dels Poetes va desbordar les expectatives més optimistes, i es va convertir en un acte d'afirmació poètica, catalana i política, d'afirmació de les llibertats més elementals.
Inauguració de l'exposició: Dimarts, 22 de setembre.Us hi esperem!!!
18:30h. Visita a l'exposició El Price dels poetes catalans, 1970 , a la terrassa de la biblioteca.
19:00h. Actes d'inauguració a la Sala Polivalent.
Lloc: Biblioteca Francesc Candel (C/Amnistia Internacional, 10. 08038 Barcelona).
- Xerrada inaugural a càrrec de Ramon Balasch, poeta, filòleg i editor català. Modera Pere Baltà,president de la Fundació Paco Candel.
- Passi Documental del cicle 'Debats Fundació Fabra (14')', on Pere Portabella i Vicenç Altaió conversen sobre el Festival Price.
- Recital de poemes d'autors presents al Price.
- Actuació musical del grup Tast de Sons .
Col·labora: Montjuïc Poètic. Fundació Paco Candel
Període d'exposició i horari: La podeu visitar del 22 de setembre fins el 22 d'octubre
P.S. Jo llegiré les "Corrandes d'Exili" de Pere Quart. Pell de gallina!
Tenia 14 anys quan va succeir. Ho vaig saber quan ja havia passat.
ResponEliminaAleshores jo estava més per concerts de cançó i de rock, com els que es van fer pocs anys després a un altre local històric: l'Iris, on també s'hi colava la lluita obrera i la reivindicació catalanista.
Molta sort amb el Pere Quart, Glòria.
Gràcies, Xavier! Pere Quart és un dels meus poetes preferits, recitar les "Corrandes d'Exili" en aquest entorn em sembla un honor.
EliminaOstres! Quins records... Quines emocions més potents va despertar aquella vetllada poètica. Recordo especialment Pere Quart, em va posar la pelll de gallina i les llàgrimes sls ulls. Va ser un acte realment emocionant i d'afirmació de catalanitat en tots els sentits, cultural, poètica i política. Des d'allà, envoltats de grisos, que aquell dia es van comportar, amenaçadors com sempre, però sense la violència a què ens tenien acostumats, fins on som ara "un llarg camí de dubtes i temences".
ResponEliminaNo podem recular, de cap manera.
Farè els possibles per ser-hi, malgrat que hauria de treballar a aquestes hores. A veure si puc canviar visites.
Renoi, Carme! Quin privilegi poder assistir a una vetllada històrica com aquesta!
EliminaSempre que veig el vídeo de Pere Quart recitant les Corrandes m'emociono, imagino com devia ser "in situ" i en moments com aquells.
Penso que quedarà un acte d'homenatge molt digne. Recitarem pocs poemes, l'acte va una mica just de temps. M'agradaria veure't.
No recularem, mai.
Tenia 18 anys acabats de fer i com aquell que diu acabava d'arribar a Barcelona per estudiar. No sé com explicar l'impacte d'aquell recital amb els poetes de veritat, els consagrats... Va ser d una intensitat que jo no havia sentit mai.
EliminaImagino quina emoció tan forta. Jo mateixa veient el vídeo se'm posa pell de gallina.
EliminaSi a l'estiu portes aquesta activitat tan frenètica, què no faràs a l'hivern!!!
ResponEliminaQue us vagi molt bé.
Petonets.
De fet ja estem engegant totes les activitats. Només falten les classes de dibuix.
EliminaVaig una mica atrafegada, però m'ho passo genial.
Gràcies, M.Roser!
Petonets!!!