dissabte, 3 de març de 2018

Passejant per Barcelona: EL LLIBRE, SEMPRE

Hi ha moltes escultures curioses adornant places i xamfrans de la nostra ciutat. Una d'elles és l’Homenatge al Llibre, que va idear Joan Brossa i que ocupa un lloc ben cèntric de la nostra ciutat.
Homenatge al Llibre és un poema urbà creat el 1994  per encàrrec del Gremi de Llibreters de Vell. La ubicació d'aquesta obra brossiana no és casual: Passeig de Gràcia a l’alçada de la Gran Via. I  és precisament en aquest passeig on s'instal·len anualment els estands de la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern que organitza l'esmentat gremi.
Inspirat en una joguina, el saltamartí, Joan Brossa situa sota del llibre una semiesfera metàl·lica que originàriament havia d'incloure el moviment oscil·lant impulsat pels vianants.  L’idea expressava el pensament de  Brossa que deia que “Encara que el llibre passi moments de crisi, ningú podrà mai fer-lo caure definitivament a terra”. Finalment, però, per problemes tècnics i de pressupost, es va optar per fer l'obra estàtica.
Des de llavors s'ha anat instal·lant al terra del voltant de l'obra rajoles gravades amb els noms dels escriptors homenatjats: Saladrigas, Tisner, Molas, Candel i el mateix Brossa.
Brossa va néixer a Barcelona, l’any 1919. Poeta, dramaturg i artista plàstic. És un dels fundadors del grup artístic "Dau al Set", i autor d'una obra que no coneix fronteres entre les diferents disciplines artístiques. És molt conegut per aquest tipus de poemes  visuals. Recordem les lletres BARCINO de la plaça de la Catedral o el Llagost del col·legi d’Aparelladors entre d’altres.
Morí el 30 de desembre de 1998 en un accident domèstic mentre baixava les escales del seu estudi de Barcelona, quan es preparaven una sèrie d'actes d'homenatge per a commemorar el seu vuitantè aniversari.